Encodere magnetice

Encoderele magnetice ERM sunt datorită construcție robuste destinate în special montajului pe mașini unelte. Datorită paletei largi de diametre interioare, a dimensiunilor mici și a designului compact ele sunt predestinate:

  • pentru axa C a strungurilor
  • pentru axe de rotație și axe pivotante ( de ex. reglarea turației la acționări directe sau pentru montarea în treptele cutiei de viteză)
  • pentru orientarea șpindelului la mașini de frezat
    sau pentru axe ajutătoare

Suport alegere

UtilizareCerințeInterfațăSerie
pentru axa C a strungurilor

diferite diametre interioare
rezistente la murdărire
montaj simplu
1 Vvv, TTL
1 Vvv
EnDat 2.2
ERM 2200
ERM 2400

Axe de rotație și axe pivotanteprecizie de la medie până la ridicată
diametre străpunse mari
rezistente la murdărire
1 VvvERM 2410
Șpindel principal la mașini de frezatturații mari
spațiu montare mic
1 VvvERM 2400
ERM 2900

Pentru axa C a strungurilor

ERM-urile sunt de ani de zile encoderele favorite pentru axa C a strungurilor.
Pe lângă rezistența ridicată la murdărire aici sunt importante și diametrele interioare
mari, pentru a putea prelucra material din bare fără limitări.
Condiționat de acestă cerință constructivă gradațiile ERM se găsesc de obicei pe un diametru de obicei mai mare decât piesa de prelucrat. De aceea abaterile de poziție ale encoderului au o influențează într-o mică măsură precizia piesei.

Modul de măsurare

Axele pivotante și cele de rotație au nevoie pentru măsurarea poziției și a turației de encodere cu o calitate foarte bună a semnalului. Encoderele cu citire optică, ca de ex. seria RCN, ating cerințele în mod ideal. La cerințe medii de precizie se pot folosii și encoderele magnetice. ERM 2200 au abateri foarte mici de poziție în interiorul unei perioade de semnal datorită perioadei de 200 µm permițând astfel o deplasare constantă a axei. Deasemnea sunt de mare ajutor și avantajele tipice ale encoderelor magnetice, ca de ex. rezistența la murdărire, diametrul interior mare, la această aplicație.

Șpindel principal la mașini de frezat

Șpindelurile principale aparțin grupei cheie a unei mașini unelte și influențează funcționalitatea ei într-o mare măsură. Caracteristicile ei sunt influențate de construcție, acționare și de sistemul de lăgăruire. Dar și encodere utilizate influențează hotărâtor performanța șpindelului. Ele trebuie să permită funcționarea cu turații mari și să fie robuste. Turații de peste 40 000 rot/min sunt posibile fără probleme cu ERM 2900. Suplimentar îndeplinesc cerințele referitoare la construcția compactă.
Dacă trebuiesc făcute pe o mașină prelucrări de frezare și de strunjire, atunci cresc cerințele referitoare la precizie ale șpindelului principal. Anumite mișcări necesare prelucrării pieselor complexe se pot face doar prin corelarea deplasării axelor de avans cu mișcarea șpindelului. Astfel trebuie de exemplu prelucrat cu ajutorul unei scule cu un tăiș un filet conic cu un unghi definit. Pentru aceast tip de prelucrare se poate folosii ERM 2400 cu perioada de semnal de 400 µm. Vă asigură o respectare optimă a preciziei și au de ex. 600 de gradații la un diametru exterior de 75,44 mm. Aceasta este mult mai mult decât la roți dințate cu dimensiuni similare.