Encodere unghiulare modulare

Encoderele modulare de la HEIDENHAIN sunt o combinație ideală între un encoder unghiular și o lăgăruire foarte precisă. Ele se caracterizează prin precizia ridicată a măsurătorilor și a lagărului, rezoluția foarte mare și prin gradul mare de repetabilitatea. Momentul de torsiune la start mic permite o mișcare lină și constantă. Datorită designului complet specificat cu componente complet testate manipularea și montajul sunt simple.

Construcție
Deoarece HEIDENHAIN produce atât rulmentul cât și encoderul, cele două ansambluri funcționale sunt integrate la un înalt nivel. În comparație cu o rezolvare clasică sunt necesare mai puține componente, prin aceasta rezultând mai puține interstiții. Acest lucru permite o formă constructivă compactă și rigidă, cu o înălțime constructivă mică. Actual sunt disponibile encodere unghiulare modulare cu ax găurit de 10 mm, 35 mm și de 100 mm.

Proprietăți
Lagărele cu bile
folosite sund adaptate specificului cerințelor pentru axe de rotație precise. Caracteristicile distincte sunt precizia de rulare foarte mare, rigiditatea ridicată, momentul de torsiune de pornire mic și momentul de rotație constant în timp. În același timp s-a pus accentul și pe construcția compactă și pe dimensiuni mici. Viteza mare permisă și o rată mare de încărcare nu sunt de primă importanță. Encoderele corespund cerințelor pentru aplicații metrologice. Caracteristicile lor cele mai importante sunt rezoluția foarte mare, o calitate a semnalului excelentă și o repetabilitate bună, chiar și când temperatura de lucru variază. În funcție de cerere se pot utiliza encodere absolute sau incrementale.

Avantaje
Encoderele unghiulare modulare sunt o combinație între rulment și encoder. Montajul și reglajul sunt deja făcute de HEIDENHAIN. Prin aceasta propritățile encoderului unghiular modular au fost deja definite și testate conform specificațiilor clienților. Datorită interfeței mecanice simple se elimină procese critice de montaj. Pe de o parte , prin acesta, montajul devine mult mai simplu, iar pe de altă parte se stabilește sigur că precizia specificată se atinge și la aplicația în cauză. Potrivirea elaborată a componentelor individuale între ele ca și cu mașina nu mai este necesară, ca și verificarea consumatoare de timp.

Precizia repetabilă a ghidării: o proprietate decisivă a rulmentului
Fără dubiu, precizia absolută a ghidării dată de o lăgăruire pe pernă de aer neîncărcată este mai bună decât aceea a unui rulment în cele mai multe cazuri. Cu toate acestea în multe aplicații gradul înalt de reproductibilitate al preciziei unui rulment este decisivă. Sub acest aspect encoderele unghiulare modulare pot fi o alternativă la axele cu lăgăruire pe pernă de aer. Asta deoarece reproductibilitatea lagărelor de la HEIDENHAIN este comparabilă cu precizia de ghidare a lagărelor pe pernă de aer. Mai mult, rigiditatea lagărelor de la HEIDENHAIN este cu cel puțin factor 10 mai mare decât a unui lagăr pe pernă de aer cu aceiasi dimensiune. Aceasta înseamnă că ele sunt actual cea mai precisă soluție pentru axe cu încărcare mică. În completare, rulmenții nu sunt așa de sensibili la șocuri și nu necesită o alimentare constantă cu aer-astfel că ele sunt mai robuste și mai ușor de manipulat.

Domenii de aplicare
Encoderele unghiulare modulare sunt proiectate pentru turația axului mică spre medie și încărcări medii la o precizieridicată a lăgăruirii ca și un grad foarte ridicat de repetabilitate. Ele sunt potrivite pentru cerințele speciale ale aplicațiilor metrologice. Aplicații tipice sunt aplicații din metrologie ca tracker laser, mese de rotație foarte precise la mașini de măsurat sau automate de manipulare wafere din industria electronică. Ele pot fi deasemenea utilizate la mașini unelte –peste tot unde sunt încărcări mici, de exemplu la mașini de erodat sau la producția de microprecizie.