Gradaţii de precizie – baza pentru o precizie ridicată

Inima encoderelor HEIDENHAIN o constituie gradaţia, de obicei în formă de raster cu intervalul dintre linii între 0,25 µm și 10 µm. Aceste gradaţii de precizie sunt executate cu ajutorul unui proces inventat la HEIDENHAIN (de ex. DIADUR sau AURODUR) și sunt un factor decisiv în funcţionarea și precizia encoderelor. Gradaţiile sunt formate din linii și spaţii libere la intervale definite cu o abatere foarte mică, formând structuri cu un cant foarte bine definit. Gradaţiile sunt rezistente la influenţe mecanice și chimice ca și la vibraţii și șocuri. Au un comportament termic definit.

Gradaţii grilă Cu un proces special de prelucrare se pot obţin gradaţii tridimensionale, care au caracteristici optice speciale. Lăţimea unei gradaţii este de la câţiva microni până la un sfert de micron.
SUPRADURGradaţiile executate prin procesul SUPRADUR se comportă, din punct de vedere optic , ca și gradaţia grilă tridimensională, dar au o structură plană și de aceea rezistă bine la murdărire.
MAGNODURPentru gradaţiile magnetice fine , sunt create gradaţii cu lăţimea în domeniul micrometrilor, active magnetic.
DIADURStructura gradaţiilor, la gradaţiile de precizie DIADUR, se obţine prin aplicarea unui strat extrem de subţire de crom pe un suport – de obicei sticlă sau sticlă ceramică. Precizia structurii gradaţiei se găsește în domeniul micrometrului și chiar și sub.
AURODURGradaţia AURODUR constă dintr-o linie de aur reflectoare și un interval mătuit. Această structură se aplică de obicei pe un suport de oţel.
METALLURDatorită construcţiei optice speciale formată din fâșii de aur, gradaţiile METALLUR au o structură aproape plană. De aceea rezistă bine la murdărire.